2009. február 6., péntek

Astrophytum /csillag kaktusz/

Astrohytum /Csillag kaktusz/

Főleg Mexikóban honos, csillag kaktusz nemzetségébe tartozik, négy fajból áll. Alakjuk, virágaik miatt kedvelt növények, s nem nagyon igényes, könnyen tartható és jól virágzó kaktuszok. Alakjuk gömb, nem sok bordájú fajok, változatok szerint élesebb-tompább, vagy szinte teljesen lapos, az éleken vagy a lapos bordák középvonalában gyapjas areólák vannak. Egyes fajok teljesen tövis nélküliek. Virágaik elég nagyok, sárga színűek, vagy torok részükön piros szín is díszíti őket. Az Astrophytum fajok bőr szövetén apró, fehér gyapjas csomócskák ülnek, amelyek a forró, szárító napsütéstől védik a növényt, és a víz gazdálkodásban is szerepük van. Ezek sűrűsége, elhelyezkedése fajok, változatok szerint is különböző, de ez részben függ környezeti hatásoktól is; általában még díszesebbek így, noha egyébként is szép növények. Napos hely és jó víz áteresztő talaj való számukra. Bár a talaj minőségére nem túl igényes növények, és a saját gyökerükön oltás nélkül is nagyon jól fejlődnek, azonban tápanyag szegény talajban fejlődésük lelassul. Nyáron szabadban, cserepüket a talajba süllyesztve tarthatjuk őket, esetleg nyár végéig ki is ültetve. Lakásban csak a több órás közvetlen napsütésben részesülő ablak ládában, erkélyen vagy szellős ablak közben tartják meg eredeti alakjukat, míg kevés fényben megnyúlnak. A kerti hideg ágyakban üveg alatt és kerti üvegházak párásabb levegőjében nagyon jól fejlődnek, de ott is fontos, hogy ne legyen túlzott árnyékolás, és a szellőztetés is lényeges gondozási munka. A fejlődési időszakban úgy helyes öntözni őket, hogy a föld labdát átnedvesítő, alaposabb öntözés után csak akkor öntözzük meg ujjra, amikor a föld felső része száradni kezd, ez természetesen egykét vagy több nap múlva is lehet, a cserép nagyságától, gyök érzettől, az időjárástól függően. Ősz felé fokozatosan csökkenteni kell az öntözést, üveg alatti tartás esetén az árnyékolást meg szüntetni, minél többet szellőztetni, hűvösödő éjszakákon a hideg ágyakról az ablakot is levenni, hogy edződjenek, felkészüljenek a télre. Teleltetése +6-10 fokon történjen mert ilyenkor nem fejlődhetnek a növények,téli öntözésre nagyon érzékenyek egyetlen fölösleges öntözéstől könnyen elpusztulnak. Szaporíthatjuk őket mag vetéssel és a szokásos vegetatív módokon.

ASTROPHYTUM ORNATUM /Díszes csillag kaktusz/
Viszonylag gyors növekedésű, nagy termetű, változó megjelenésű növény. Öt-hat év után hozza nagy virágait. Ezüstösen pettyezett bordáinak tövis párnái halvány színű tövisek ülnek.

ASTROPHYTUM ASTERIAS /Dinnye alakú csillag kaktusz/
Kis termetű, tövis nélküli, szürkészöld vagy zöldes fehér növény. Túlöntözésre nagyon érzékeny, ezért jobb oltványként nevelni. Mélyvörös közepű virágai ötéves korban jelennek meg először. Gömb alakú testük télen, nyugalmi időszakban ellaposodik korong alakúvá válik.

ASTROPHYTUM CAPRICORNE
Egész testét körbefonó szürke vagy barna, csavart tövisei érintésre könnyen letörnek. Virágai gyakran bor vörös közepűek. Sötét testét rendszerint fehér pikkelyek tarkítják.

ASTROPHYTUM MYROSTIGMA /Papsapka csillagkaktusz, püspöksüvegkaktusz/
Még a kaktuszok között is különleges alakja miatt kedvelik. Gömb alakú vagy kissé hosszúkás testét 4-8 széles alakú, csúcsos borda tagolja. Zöld, kék vagy bíbor színű, sima felszínét szinte mindenütt pikkelyszerű, fehéres szőr pamacsok fedik. Areoláik is csak gyapjasak, tövis nélküliek. A nagyobb növények könnyen virágoztathatók. A virágok átmérője 6 cm, élettartamuk 2-3 nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése